Få den rette hjælp på et misbrugscenter

02 June 2020 Astrid Pedersen

editorial

Kender du nogen, som du har mistanke om kunne tænkes at have udviklet et misbrug? Så bør du holde øje med ændringer i adfærd hos vedkommende. Der er mange tegn som let kan overses, men som kan indikere et misbrug. Det er vigtigt at du her ikke lader dig styre af fordomme om hvem der kan udvikler et misbrug – og hvori et misbrug kan bestå.

Hvad er en misbruger?

Måske forbinder du mestendels begrebet ”misbruger” med de sølle eksistenser som henslæber deres tilværelse på gaden med en kanyle i armen, sår på kroppen og håbløsheden malet i hvert et træk. Men stofmisbrug er mere udbredt end som så.

Afhængighed skeler ikke til hverken køn, alder eller race – og rammer alle, store som små, uanset social klasse, indtjening og uddannelses niveau. Du kan finde stofmisbrugere i de pæneste familier og de fineste kvarterer. De er bare bedre til at skjule deres misbrug, og dette består sjældent af stoffer der kan købes på gaden.

Et af de største problemer inden for den danske folkesundhed i disse dage er misbrug af læge ordineret medicin. Mange mennesker aner faktisk ikke selv at de befinder sig i et afhængigheds betinget misbrug af receptpligtig medicin førend de faktisk står midt i det. De medicin grupper, som hyppigst er genstand for misbrug, er de såkaldte opioider samt benzodiazepiner, som virker henholdsvis smertestillende og angst dæmpende. Disse medikamenter er højst vanedannende og meget farlige i større mængder. Har du således en fornemmelse af at en af dine venner eller en i din familie har udviklet en afhængighed af disse præparater bør du hurtigst muligt søge hjælp på et misbrugscenter.

Hvorfinder jeg et misbrugscenter med speciale i medicin afhængighed?

Behandlingscenter Stien er et dansk behandlingscenter med stor ekspertise inden for behandling af afhængighed af receptpligtig medicin. Du kan læse mere på behandlingscenter-stien.dk

More articles