Hygiejne i industri- og storkøkkener

20 March 2020 Marie Pedersen
Hygiejne i industri- og storkøkkener

Rengøring er et vigtigt område inden for fødevareindustrien. God hygiejne er altafgørende, for optimal håndtering af fødevarer. Konsekvensen af manglende forståelse for hygiejne, og viden om f.eks. spredning af bakterier, kan have alvorlige konsekvenser.

Fødevarestyrelsen har bl.a. på deres hjemmeside udpenslet, hvad man bør implementere af rutiner i et erhvervsdrevet storkøkken. Fødevarestyrelsen tager sig af regler indenfor veterinær- og fødevareområdet, og sikrer at reglerne bliver overholdt, ved bl.a. at tage på kontrolbesøg. Det fungerer sådan, at Fødevarestyrelsen sender en eller flere medarbejdere på uanmeldt besøg i en fødevarevirksomhed eller produktionslokaler med f.eks. dyrehold eller en fodervirksomhed. Man har pligt til at give den tilsynsførende adgang til produktionslokaler, kølerum, lagerrum osv. Virksomheden har krav på at blive informeret om årsagen for besøget, såfremt der ikke blot er tale om et rutinebesøg.

Da en virksomhed kan risikere at få uanmeldt besøg af Fødevarestyrelsen, bør hygiejnen altid være i top, da en negativ anmærkning eller en sur smiley, kan få store konsekvenser for virksomheden. Det er derfor vigtigt, at alle medarbejdere i virksomheden er blevet oplyst om regler og fremgangsmåder i forbindelse med håndtering af fødevarer, samt rengøring i produktionslokaler o.l. Måske tænker man ikke over konsekvensen af, at der samler sig vand fra f.eks. gulvvask, i tom emballage på en hylde, eller at pålæg og andre råvarer altid skal pakkes sammen og bære synlig datomærkning. Virksomheden bør altid have fokus på oprydning og gode rutiner, så intet bliver overset. Har virksomhedens medarbejdere f.eks. ikke overblik over, hvor lang tid emballerede råvarer har ligget åbne, risikerer de at anvende råvarer der er for gamle, og derved udgør en sundhedsrisiko for kunden, gæsten eller forbrugeren, der skal spise maden. Bliver en kunde eller gæst syg af at indtage mad fra f.eks. en restaurant eller et supermarked, kan denne anmelde virksomheden til Fødevarestyrelsen, hvis der f.eks. er mistanke om dårlig hygiejne.

Tag derfor altid dine forholdsregler, implementer gode rengøringsrutiner og husk at informer alle medarbejdere om hygiejne, egenkontrol og håndtering af forskellige råvarer.

Tjek også disse sider:

https://b2bnyt.dk/
https://erhvervsbloggen.dk/
https://b2bblog.dk/
https://erhvervstips.dk/
https://biztips.dk/
https://ErhvervsManden.dk/
https://AltOmErhvervslivet.dk/
https://erhvervsnews.dk/
https://ErhvervsAgent.dk/
https://DanskErhvervsLiv.dk/
https://bizbiz.dk/
https://ErhvervsBloggeren.dk/

More articles