Regnskoven: Et af jordens mest fascinerende og truede økosystemer

16 November 2021 Christinna Damkjær

editorial

Regnskoven er at finde i flere af jordens klimazoner. Vi finder regnskov i både tempererede og subtropiske zoner, men de tropiske regnskove, der ligger spredt på Jordens mavebælte, er nok dem, langt de fleste tænker på, når de hører ordet regnskov.

De store tropiske regnskove er noget helt andet og langt mere eksotisk end vores hjemlige, tempererede skove. Her finder man et dyreliv rigere end noget andet sted og en plantediversitet, der får Flora Danica til at blegne. Det er heller ikke uden grund, at disse steder netop bliver kaldt for regnskov, da her nemlig falder en årlig nedbør på over hele 200 mm.

Regnskoven er i fare

Desværre er vi mennesker en meget stor fjende for Jordens regnskove, og regnskoven svinder med alt for stor hastighed. Siden vi begyndte at industrialisere vores klode, er regnskovenes areal svundet til under halvdelen af det, de engang dækkede.

De store regnskove afskoves af flere årsager. Man kræver mere og mere plads til landbrug, fordi der er mangel på plads til både afgrøder og til husdyrhold. Rundt om i verden er der også stor efterspørgsel på produkter, der fremstilles af regnskovens træ.

image

En stor synder er vores massive forbrug af palmeolie. Palmeolie indgår i en stor del af de dagligvarer, vi køber i supermarkedet, og er en svær ingrediens at undgå. Desværre kommer palmeolien fra store palmeplantager, som regnskoven fældes for at kunne anlægge.

Når regnskoven forsvinder, sker der samtidig et stort tab af biodiversitet. Vigtige, uerstattelige plantearter, som ikke findes andre steder i verden, forsvinder alt for hurtigt. Men også dyr lider et tragisk endeligt, når deres hjem forsvinder. Men værst for disse dyr er, at flere arter risikerer helt at uddø.

Hvis ikke vi vil se den forunderlige regnskov forsvinde helt, må vi mennesker til at være vores ansvar bevidst og skride til handling for at redde regnskoven.

More articles