Så blev det forår; har du fået skiftet dækkene?
Er du en af de danskere, der lige lader der gå lidt for lang tid, inden du tager dig sammen til at få skiftet fra vinterdæk til sommerdæk? Læs med her, og forstå, hvorfor du med fordel kan tage dig sammen og få det gjort.
Det er let at lade vinterdækkene sidde på en måned eller to længere. Tre måske – hvis du er lidt presset på dit arbejde. Men betyder det noget? Kan du ikke bare køre videre på dine vinterdæk og lade de andre ligge i kælderen?
Vi har spurgt Fartblog, og svaret er ret enkelt – det er nemlig vigtigt at skifte:
“Sommerdæk har et bedre vejgreb end vinterdæk, som kun egner sig til at køre på is og sne. Når vejret bliver varmt, så er vinterdækkene mindre stabile, fordi de er fremstillet af blødere gummi, og de har en ringere bremseevne end sommerdækkene.”
Der er altså al mulig grund til at sørge for, at dækkene bliver skiftet, når tid er – men hvornår er det helt præcis?
Hvornår skal du skifte til sommerdæk?
Der findes ikke en specifik dato, hvor det giver mening af skifte til sommerdæk. I stedet skal du holde øje med vejret. Når dagstemperaturerne stiger til 5-7 grader, og der samtidig er lav risiko for nattefrost – ja, så er tiden inde.
Har du hænderne skruet ordentligt på, kan du selv skifte dækkene i løbet af en times tid. Alternativt er du måske bedre tjent med at sende bilen ned forbi mekanikeren. Vælger du førstnævnte løsning, så husk, at du skal kontrollere slidbanen og dæktrykket.
Mønsterdybden på dine sommerdæk skal som minimum være 1,6 mm, mens dæktrykket skal tilpasses efter instruktionsbogen, der følger med din bil. Husk desuden at efterspænde hjulene, så du ikke pludselig ser dem stryge ned ad bakken uden dig og din bil – det er noget værre bøvl.