Sådan holder du din hæk ved lige
Mange haveejere arbejder hvert år ihærdigt på, at få en flot hæk. Der er mange faktorer, der spiller ind når det handler om, at give hækken de bedste forudsætninger for at vokse sig sund og frodig. Man kan selv gøre mange ting, som vil gavne hækken. Her er et par gode råd til dig, der gerne vil have vejens flotteste hæk.
Udplantning og pasning af hæk
Hækplanter trives bedst i muldjord. Jorden bør være fri for store sten, haveaffald, byggeaffald osv. I forbindelse med udplantning af hækkeplanter er det vigtigt at undgå nattefrost. Man skal desuden sørge for, at rødderne aldrig udtørrer, især imens de venter på at blive plantet og umiddelbart efter udplantningen. Til dette formål er en siveslange en god idé at bruge, da det er en effektiv vandingsform.
Uklippede og klippede hække
Hække kan inddeles i uklippede og klippede hække. Det siger i princippet ikke noget om, hvor vidt man kan, må eller skal klippe hækken, men mere om at klipning kan undgås ved visse typer hække. Hække som spiraea og potentil behøver f.eks. ikke at blive klippet, hvorimod liguster, bøg og buksbom generelt har bedst af at blive klippet. Hvilken hæk du bør vælge, kommer bl.a. an på, hvor meget plads du har i din have, og om du vil have en hæk der kræver meget vedligeholdelse eller en hæk der kan få lov til at leve sit eget liv.
Sådan vælger du en god hækkeklipper
Hække af typen klippede hække bør klippes 1-2 gange om året. For at få det bedste resultat, bør du investere i en god plæneklipper. En Makita hækkeklipper er et godt valg, da især den eldrevne model er støjsvag, har ergonomisk håndtag og er blandt de mest populære hækkeklippere verden over. Japanske Makita har mere end 100 års erfaring med fremstilling af værktøj.