Der skal tilvænning til, når man bevæger sig om på den anden side af denne dør

27 juni 2022 Anders Lundtang Hansen

editorial

Der er nogle dyr, der er udstyret med et syn, som de hurtigt kan skifte mellem, hvis lyset ændrer sig radikalt og måske ligefrem forsvinder.

Det er vi mennesker ikke helt så gode til, og vi skal have teknologien til hjælp såsom en kikkert eller andet, man kan se i mørke med.

Men den nemme løsning er jo, at man sætter lamper op, som man tænder, når man kommer ind i et lokale, så øjnene mere eller mindre får den samme oplevelse af lys, når de kommer fra det ene lokale til det næste.

Derfor leder man tit efter en kontakt på den anden side af døren, når man er på vej ind i et lokale, der er mørkt, fordi man ikke vil gå derinde og falde over noget, man ikke kan se.

Døren bliver ens holdepunkt, som man bliver ved, da lyset kommer herfra, indtil man får tændt lyset.

dør

Man skal gøre sig klar til, hvordan det er på den anden side af døren

Der er næppe nogle, der har tid til at slukke lyset i det rum, de allerede er i, for at øjnene vænner sig til mørket, indtil de kan åbne døren og gå ind i det næste lokale, hvor der er mørk, fordi der ikke er noget lys at tænde.

Derfor bliver man næsten nødt til at tage en lommelygte med, hvis man skal ind gennem en dør til et mørkt lokale, og det har de fleste i deres mobiltelefoner efterhånden.

Men det går også den anden vej, for man kan komme fra et mørkt rum, hvor lyst er afdæmpet, eller man vågner i et mørkt lokale, hvor man skal ud på badeværelset og så tænder det skarpe lys.

Det er næsten som om, at det blænder ens øjne totalt, for ens øjne skal lige vænne sig til, hvad der sker i det nye rum.

Flere Nyheder